Kniha měsíce

V síti Red Button vybíráme každý měsíc jednu knihu. 
Jde nám prostě o to, aby se skvělý obsah dostal k co nejvíce lidem.

Nezapomeňte na knihu měsíce září what we owe the future.
Všechny předchozí Doporučené knihy naleznete v Archivu

Konec sebeklamu

Lidé mají tendenci vidět to, co vidět chtějí. Trpíme tím, čemu Julia Galef říká „mentalita vojáka“. Jsme nastaveni tak, abychom hájili myšlenky, v které si přejeme věřit, a zamítali ty ostatní. Pokud však chceme realitu vnímat správněji, měli bychom se cvičit v „mentalitě průzkumníka“.

Na rozdíl od vojáka nejde průzkumníkovi o to, aby hájil jednu konkrétní stranu. Jeho úkolem je rozhlédnout se, prozkoumat území a vrátit se s co nejpřesnější mapou. Bez ohledu na to, co by sám upřednostňoval, chce průzkumník především znát skutečný stav věcí.

Julia Galef ve své knize vysvětluje, jak moc nás náš mozek klame a jak na to, abychom více používali kritické myšlení. Ukazuje, že lidé s nastavením mysli "průzkumníka" nevděčí za své přesnější vnímání reality tomu, že by byli chytřejší nebo vzdělanější než všichni ostatní, ale že se za jejich úspěchem skrývá hrstka emočních dovedností, návyků a způsobů, jak se dívat na svět.

A právě toto umění si teď díky této knize můžete osvojit také.

"Inspirativní a důležitá kniha, kterou považuji za cenný nástroj pro rozvoj kritického myšlení Otevírá prostor pro sebereflexi, objektivní vyhodnocování informací a vyhledávání kanálů, které nám mohou pomoci uvědomit si, že se v něčem mýlíme."
Lukáš Hána, konzultant a lektor kritického myšlení, zakladatel projektu #krimyš

Vydalo nakladatelství audiolibrix

Budeme moc rádi, když nám s šířením knížky do světa pomůžete. Můžete využít hashtag #rbkniha.