Kniha měsíce

V síti Red Button vybíráme každý měsíc jednu knihu. 
Jde nám prostě o to, aby se skvělý obsah dostal k co nejvíce lidem.

Nezapomeňte na knihu měsíce března DESET MYŠLENEK O ČASE
Všechny předchozí Doporučené knihy naleznete v Archivu

The Ape that Understood the Universe

The Ape that Understood the Universe je příběhem nejpodivnějšího zvířete na světě: člověka. Začíná otázkou: Jak by se na náš druh díval mimozemský vědec? Co by si myslel o našich pohlavních rozdílech, našem sexuálním chování, altruistických sklonech a naší kultuře?

Kniha tyto otázky řeší na základě dvou hlavních myšlenkových směrů: evoluční psychologie a kulturní evoluční teorie.

Základním předpokladem je, že lidé jsou zvířata a že stejně jako všechna zvířata jsme se vyvinuli, abychom předávali své geny. V určitém okamžiku se však u nás vyvinula také schopnost kultury - a od tohoto okamžiku se začala vyvíjet kultura jako taková. Tím jsme se z pouhých opic stali opicemi schopnými přetvářet planetu, cestovat do jiných světů a chápat obrovský vesmír, jehož jsme jen malým, prchavým zlomkem.

"Knížka mě naučila, že je potřeba pořád svým způsobem ctít přírodu v sobě. Máme nějaké geny, nějaké predispozice, tendence k nějakému chování jako druh. Úkolem moderního člověka je dokázat potlačit chování, které nám už v dnešní době neslouží nebo nám může dokonce škodit, a vybírat si spíše to, které povede k tomu, že svět kolem nás budeme dělat o trochu lepším."
Jiří Kryštof Jarmar, co-host podcastu Brain We Are

Vydalo nakladatelství Cambridge University Press

Budeme moc rádi, když nám s šířením knížky do světa pomůžete. Můžete využít hashtag #rbkniha.